ing-org.dp.ua

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Відзначення Стрітення Господа нашого Ісуса Христа

E-mail Печать

15 лютого 2015 року відзначали одне з дванадцяти найбільших християнських свят - Стрітення Господа нашого Ісуса Христа. Відзначається він на сороковий день після Різдва Христового і завершує різдвяне коло свят. За Біблією, цього дня Марія та Йосиф принесли маленького Ісуса до храму Божого. 
          Саме, напередодні цього величного свята,  12 лютого 2015 року у дитячій бібліотеці - філіалі № 5 КЗК «Міська дитяча бібліотека» (зав. Усатенко Л.В.) відбулася година  народознавства
«Серед лютого до нас йде весна червонощока…». На захід завітали учні 4-б класу загальноосвітньої школи № 115.

Захід розпочався з презентації, з якої діти дізналися, що літо зустрічається із Зимою два рази на рік: на день святої Анни (3 грудня) та на Стрітення. Вони сперечаються, кому слід піти далі, а кому - повернутися. Якщо цього дня потеплішає, значить Літо перемогло  в цій суперечці, а якщо стане холодніше, значить, пощастило Зимі. То ж саме цього дня люди пильно стежили за погодою. Наслідком цих спостережень є десятки прикмет, прислів'їв та приказок, з якими діти були ознайомлені під час заходу. Саме цього дня у церквах освячують воду і свічки, які вважаються цілющими. Їх зберігають у хаті цілий рік. Свічки оберігають та захищають сім’ю від грізних сил природи: бурі, грому та блискавки. Також захищають від лиха та хвороб. Стрітенські свічки вважалися чудодійними і мали назву «громничних». А стрітенська вода має такі ж цілющі властивості, як і йорданська.У цей день починали кликати весну: "Благослови, мати, весну закликати!" Напередодні Стрітення господині випікали обрядове печиво, яке називають "жайворонками". Печивом - жайворонками пригощали своїх родичів і друзів, сповіщаючи їх про прихід весни. Діти із задоволенням разом з працівниками бібліотеки співали веснянки, закликали весну.

Закінчився захід віршем  Спиридона Черкасенка «Зима і Весна».

- Насуплю я брови,  - говорить Зима. - 
І вітер з морозом повіє:
Усе скрізь загине - рятунку нема!
Під снігом замре, заніміє.
- А я засміюся, - Весна відмовля, - 
І сонце пекуче засяє,
Прокинуться луки, ліси і поля,
Усе зацвіте, заспіває!

Iнформери

Погода

Погода в Україні

________________________

Вiдвiдувачiв за сьогодні

За 24 години

__________________

__________________

__________________

Проверка тиц