ing-org.dp.ua

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
E-mail Печать
Вимоги до маркування харчових продуктів
 
Маркування харчових продуктів здійснюється відповідно до вимог Закону України від 12.05.1991р. №1023-ХІІ „Про захист прав споживачів” в редакції Закону від 01.12.2005р. №3161-ХV та Закону України від 06.09.2005р. № 2809-15 „Про безпечність та якість харчових продуктів” та інших відповідних нормативних документів.
 
Статтею 1 Закону України „Про безпечність та якість харчових продуктів” визначено, що неправильно маркованим вважається харчовий продукт, якщо, зокрема, його етикетка не відповідає обов’язковим вимогам цього Закону щодо етикетування харчового продукту. Статтею 38 зазначеного Закону встановлені обов’язкові вимоги до етикетування харчових продуктів, а також заборонено обіг харчових продуктів, етикетування яких не відповідає вимогам зазначеної статті.
 
Крім того, згідно з вимогами зазначеної статті усі харчові продукти, що знаходяться в обігу в Україні, етикетуються державною мовою України та містять у доступній для сприймання споживачем формі інформацію про склад харчового продукту у порядку переваги складників, у тому числі харчових добавок та ароматизаторів, що використовувались у його виробництві.
 
Відповідно до вимог статті 15 Закону України „Про захист прав споживачів” споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація про продукцію повинна містити дані про основні властивості продукції, а щодо продуктів харчування - про склад (включаючи перелік використаної у процесі їх виготовлення сировини, в тому числі харчових добавок).
 
Перелік харчових добавок, дозволених для використання в Україні, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 4 січня 1999 року №12 „Про затвердження переліку харчових добавок, дозволених для використання у харчових продуктах”.
 
Вимоги ”Санітарних правил і норм по застосуванню харчових добавок”, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23.07.1996 року №222 (загальна частина), поширюються на харчові добавки та продукти з ними, які надходять для реалізації на територію України, виробляються на підприємствах харчової промисловості та громадського харчування незалежно від їх відомчої належності, підпорядкування та форми власності. На споживчій упаковці харчових продуктів, виготовлених із застосуванням харчових добавок, необхідно вказувати назву кожної харчової добавки (хімічну чи торговельну назву або міжнародний символ).
 
Згідно з інформацією, наданою Міністерством охорони здоров’я України, ароматизатори символом „Е” не позначаються, а вказується їх клас (наприклад, натуральний, ідентично-натуральний) та назва. У разі використання ароматичних емульсій (основ) мають бути зазначені їх складові.
 
25 лютого 2011 року набув чинності Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів, розроблений з урахуванням вимог Законів України «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про захист прав споживачів», «Про дитяче харчування», а також положень Директиви Європейського Парламенту та Ради від 20 березня 2000 року № 2000/13/ЄС про наближення законодавства держав-членів про етикетування, оформлення та рекламування продуктів харчування та Директиви Комісії від 30 січня 2008 року № 2008/5/ЄС щодо обов’язкового зазначення на етикетці певних продуктів харчування деякої докладної інформації, окрім тієї, що передбачена у Директиві 2000/13/ЄC Європейського Парламенту та Ради.
 
Проте ще протягом 9 місяців з дня його офіційного опублікування виробникам дозволено використовувати виготовлені чи замовлені пакувальні матеріали та етикетки без врахування вимог технічного регламенту. Харчові продукти зі «старими» етикетками, розміщені на ринку не пізніше 9 місяців зі вступу в дію нового техрегламенту, мають право залишатися в продажі до завершення строку придатності.
 
В технічному регламенті чітко прописано, яким повинно бути маркування окремих видів продукції, з наведенням прикладів. Так, вказуються вимоги до шрифту, яким написана назва і склад продукції, до використання загальних назв у складі продукції, до маркування харчових добавок.
 
Технічний регламент також уточнює, коли виробник зобов’язаний вказувати компоненти, які містить продукт в мінімальній кількості, а в яких випадках допускається не вказувати цю інформацію.
 
Слід зазначити, що технічний регламент запобігає введенню в оману споживачів, адже, гарантує їхнє право на чітку, зрозумілу та доступну інформацію про продукт на этикетці.
 
Перш за все маркування продукту, який Ви купуєте, повинно містити інформацію на державній - українській мові. Згідно з вимогами технічного регламенту, серед переліку обов’язкової інформації, яка повинна вказуватись на етикетці харчового продукту:
  • його назва та склад;
  • кількість харчового продукту у встановлених одиницях виміру;
  • часові характеристики придатності;
  • умови зберігання;
  • умови та рекомендації використання, якщо харчовий продукт потребує особливих умов використання;
  • назва та повна адреса і номер телефону виробника, фактична адреса потужностей (об’єкта) виробництва, а для імпортованих харчових продуктів назва та повна адреса і номер телефону імпортера, а також контактні дані підприємства, яке здійснює функції щодо прийняття претензій від споживача, у разі якщо цим підприємством не є виробник;
  • номер партії виробництва;
  • інформація про наявність чи відсутність у складі харчового продукту генетично модифікованих організмів;
  • інформація щодо місця походження для харчових продуктів, які лише упаковані або розфасовані в Україні;
  • поживна (харчова) цінність із позначенням кількості білків, вуглеводів та жирів у встановлених одиницях виміру на 100 г (100 мл) харчового продукту та енергетичної цінності (калорійності) вираженої в кДж та/або ккал на 100 г (100 мл) харчового продукту;
  • застереження щодо споживання харчового продукту певними категоріями споживачів (дітьми, вагітними жінками, літніми людьми, спортсменами та алергіками), якщо такий продукт може негативно впливати на їх здоров’я при його споживанні;
  • позначення знака для товарів і послуг, за яким харчовий продукт реалізується (за наявності);
  • позначення нормативного документа, згідно з яким виготовлений харчовий продукт вітчизняного виробництва.
  • Щодо переліку інгредієнтів, то їх повинні зазначати у порядку зменшення їхньої масової частки, яка була використана в процесі виробництва або приготування харчового продукту.
  • Зазначення складу харчового продукту в маркуванні є необов’язковим для харчових продуктів, що складаються виключно з одного інгредієнта, у разі, якщо назва продукту співпадає з назвою інгредієнта або якщо назва продукту дозволяє однозначно визначити цей інгредієнт.
Маркування харчових продуктів має містити детальну інформацію про наявність у складі підсолоджувачів.
 
Обов’язково зазначають в маркуванні харчового продукту інгредієнти, назва яких зазначена у назві чи на малюнку, чи на зображенні паковання. Кількість окремого інгредієнта (класу інгредієнтів), виражена у відсотках, має відповідати його кількості, яка використана під час виробництва або приготування харчового продукту (зокрема, «Майонез 67%»; «Масло вершкове 72,5%»; «Молоко коров‘яче питне 2,5%»; «Спред солодковершковий 40%»).
 
Інформацію щодо часових характеристик придатності виробник може подавати вказуючи дату випуску та кінцеву дату споживання, або дату випуску та строк придатності. Однак, зазначення інформації про часові характеристики придатності харчового продукту у його маркуванні не є необхідним для:
  • свіжих фруктів, ягід і овочів, картоплі, які не очищені від шкірки, не нарізані або не оброблені жодним способом (за винятком зародків насіння і стручкових плодів (наприклад, пагонів бобових);
  • оцту;
  • кухонної солі, окрім йодованої;
  • цукру у твердій формі;
  • кондитерських виробів, що складаються майже цілком з ароматизованого цукру та цукру, обробленого за допомогою барвників, які постачаються виключно закладам ресторанного господарства;
  • м’якого морозива, яке виготовляється у закладах ресторанного господарства і одразу ж реалізується.
Водночас повинні зазначатися умови зберігання харчового продукту, за яких він зберігає свої властивості впродовж строку придатності. В маркуванні харчових продуктів, які можуть змінювати свої властивості після відкривання герметичного паковання, повинен вказуватись термін зберігання після відкривання герметичного паковання.
 
Ще одним важливим моментом, коли йдеться про харчові продукти, є рекомендації з вживання або приготування харчових продуктів. Адже харчова продукція повинна містити інформацію щодо правильного застосування цього продукту так, щоб цей харчовий продукт був використаний його споживачем за призначенням.
 
Шрифт, яким подається інформація на етикетці, відповідно до вимог ТР не повинен бути меншим ніж 1,8 мм. Якщо ж маркування неможливо виконати шрифтом такого розміру, то допускається 0,8 мм.
 
Якщо на пакованні харчових продуктів невеликих розмірів (площа однієї сторони не перевищує 10 см2) неможливо нанести повністю необхідний текст інформації щодо продукту, тоді інформацію, що характеризує харчовий продукт необхідно розташовувати на листку-вкладиші, який додають до кожної індивідуальної або групової одиниці пакованя.
Окрім цього технічного регламенту, який визначає загальні вимоги до маркування (етикетування) розфасованих харчових продуктів, діє національний стандарт ДСТУ 4518:2008 "Продукти харчові. Маркування для споживачів. Загальні правила", який повинен бути переглянутим.
 
Довідково.
Технічний регламент - закон України або нормативно-правовий акт, прийнятий Кабінетом Міністрів України, у якому визначено характеристики продукції або пов'язані з нею процеси чи способи виробництва, а також вимоги до послуг, включаючи відповідні положення, дотримання яких є обов'язковим. Він може також містити вимоги до термінології, позначок, пакування, маркування чи етикетування, які застосовуються до певної продукції, процесу чи способу виробництва (згідно з Законом України "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності")

Iнформери

Погода

Погода в Україні

________________________

Вiдвiдувачiв за сьогодні

За 24 години

__________________

__________________

__________________

Проверка тиц