ing-org.dp.ua

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Збалансування інтересів роботодавців та працівників у сфері трудових відносин

E-mail Печать
Колективний договір є основним нормативним документом, який у відповідності з діючим законодавством регулює виробничі та трудові відносини між роботодавцем та працівниками, питання умов праці та соціальної захищенності працюючих громадян.

Закон України «Про колективні договори і угоди» укладається на підприємствах незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи.

На новоствореному підприємстві колективний договір укладається в 3-місячний термін після реєстрації підприємства (або після прийняття рішення про заснування підприємства) та підлягає реєстрації у виконкомі районної у місті ради.

Відповідно до ст.9 Закону України «Про підприємства в Україні» вже при затвердженні статуту власник відповідає за ухилення від участі у колективних переговорах. Також ст.17 Закону України «Про колективні договори і угоди» передбачено відповідальність осіб, які представляють власника, і профспілок за ухиляння від участі в переговорах з укладення, внесення змін та доповнень до колективного договору. На них накладається штраф до 10-ти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Орієнтиром для керівників підприємств всіх форм власності повинні бути соціальні гарантії працівникам. Розділ колективного договору «соціальний розвиток, гарантії, пільги, переваги» передбачає заходи по соціальному захисту працівників та членів їх сімей.

При укладенні колективних договорів підприємства та організації району передбачають зобов’язання щодо спрямування коштів на підвищення заробітної плати своїх працівників порівняно з прожитковим мінімумом.

Відповідно до Закону України від 23.09.2010 № 2559-YI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесені зміни до трудового законодавства України, а саме:
- передбачено, що терміни виплати заробітної плати можуть встановлюватися не тільки колективним договором, але й нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації;
- заробітна плата має виплачуватись не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який проводиться виплата;
- розмір заробітної плати за першу половину місяця обумовлюється колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не може бути меншим, ніж оплата за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.
 
Несвоєчасне внесення змін і доповнень до раніше укладених і на теперішній час діючих колективних договорів призводить до порушення вимог діючого трудового законодавства. Тому і роботодавцям, і трудовим колективам необхідно уникати формального підходу до колективно-договірної роботи з метою підвищення ефективності врегулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин працівників і власників.
 

Управління праці та соціального захисту
населення виконкому Інгулецької
районної у місті ради

Iнформери

Погода

Погода в Україні

________________________

Вiдвiдувачiв за сьогодні

За 24 години

__________________

__________________

__________________

Проверка тиц